الجمعة 21-11-2025 الموافق 1 جمادي الآخرة 1447 منصة البلقاء الرقمية منصة البلقاء الرقمية | التوعية بالامن السيراني شهر التوعية بالامن السيبراني | خريجو البلقاء | English
عن الجامعةmenu arrow الكليات والعمادات menu arrow وحدة القبول والتسجيل المراكز العلمية menu arrow الوحدات الادارية menu arrow بوابة القبولات مكتب التعليم التقني المشاريع والمؤتمرات menu arrow البلقاء والعالم
عن الجامعة:
bullet عن الجامعة
bullet الرسالة الملكية
bullet كلمة الرئيس
bullet الرؤيا و الرسالة
bullet رئاسة الجامعة
bullet مجلس الامناء

bullet مجلس الجامعة
bullet مجلس العمداء
bullet الرؤساء السابقون
bullet قصص نجاح
bullet البلقاء في عيونهم
bullet السياسات العامة لجامعة البلقاء التطبيقية
bullet الخطة الاستراتيجية 2021 - 2025
bullet خطة إدارة المخاطر 2021-2025
العمادات:
bullet  شؤون الطلبة
bullet  البحث العلمي و الابتكار
كليات مركز الجامعة:
bullet  الدراسات العليا
bullet  الطب
bullet  العلوم الطبية المساندة
bullet  التمريض
bullet  العلوم
bullet  الامير عبدالله بن غازي للاتصالات وتكنولوجيا المعلومات
bullet  الذكاء الاصطناعي

bullet  الهندسة
bullet  الأعمال
bullet  السلط للعلوم الإنسانية
bullet  الزراعة التكنولوجية
bullet  السلط التقنية
bullet  الحقوق
الكليات الخارجية:
bullet  الحصن الجامعية
bullet  اربد الجامعية
bullet  عجلون الجامعية
bullet  الهندسة التكنولوجية
bullet  عمان الجامعية للعلوم المالية والادارية
bullet  الاميرة عاليه الجامعية
bullet  الزرقاء الجامعية

bullet  الاميرة رحمة الجامعية
bullet  الكرك الجامعية
bullet  الشوبك الجامعية
bullet  معان الجامعية
bullet  العقبة الجامعية

bullet  أكاديمية الأمير الحسين بن عبد الله الثاني للحماية المدنية
المراكز العلمية
bullet مركز الحاسوب
bullet مركز اللغات
bullet مركز الاستشارات والدراسات والتدريب
bullet المركز الوطني للتدريب وتأهيل المدربين
bullet مركز التطوير وضمان الجودة
bullet المركز الدولي لبحوث المياه والبيئة والطاقة
bullet المركز الاردني الكوري للمعلومات وتكنولوجيا الاتصالات
bullet مركز العقبة للتعليم والتدريب البحري
bullet مركز تكنولوجيا التعلم والتعليم
bullet مركز الابتكار والابداع وريادة الاعمال
bullet  مركز القياس والتشخيص الشامل للإعاقات
bullet مركز التطوير الوظيفي
bullet مركز التطوير الوظيفي لكليات إقليم الشمال
bullet مكتب التعليم التقني
bullet مركز الرصد البيئي
الوحدات:
bullet وحدة القبول والتسجيل
bullet وحدة التقييم والامتحانات العامة
bullet وحدة المكتبة المركزية
bullet وحدة الشؤون المالية
bullet وحدة التأمين الصحي
bullet وحدة الخدمات العامة

bullet  وحدة الرئاسة
bullet وحدة اللوازم والاشغال
bullet وحدة الرقابة والتدقيق الداخلي
bullet وحدة التعاون والعلاقات الدولية
bullet وحدة التنمية وخدمة المجتمع المحلي
الدوائر:
bullet دائرة شؤون العاملين
bullet منصة البلقاء الرقمية
bullet نادي العاملين
وحدة القبول والتسجيل:
bullet الصفحة الرئيسية
bullet التعليمات
bullet  نشرة تخصصات البكالوريوس
bullet نشرة تخصصات البكالوريوس التقني
bullet نشرة تخصصات الدبلوم
bullet التحقق من الشهادات
bullet بوابة القبولات

bullet طلب التحقق من صحة شهادة
bullet دليل الطالب
bullet التقويم الجامعي 2021 _ 2022
bullet التقويم الجامعي 2022 _ 2023
bullet نظام التسجيل الإلكتروني
bullet دراسة نسب التشغيل لخريجي جامعة البلقاء التطبيقية
bullet عرض تقديمي عن دراسة نسب التشغيل لخريجي جامعة البلقاء التطبيقية
المشاريع و المؤتمرات:
bullet المؤتمر الدولي الأول للذكاء الاصطناعي في العلوم الصحية
bullet مؤتمر كلية الأعمال الدولي الثاني - مستقبل الاستدامة لبيئة الاعمال: التنمية السياحية، الابتكار والمرونة
bullet المؤتمر الدولي الاول - مستقبل الاستدامة لبيئة الاعمال: تجارب عملية
bullet 3D GARMENT DESIGN TRAINING
bullet INTERNISA
bullet Med-Quad
bullet Erasmus+ Projects bullet WATER4MED
OverView
Research Intersets
Qualifications
Publications
Prof. صدام شحادة جميل العوايشة
A dedicated and accomplished professor in Food Science and Nutrition with over [20] years of experience in academic teaching, research, and industry collaboration. Expertise in [Food Safety, hygiene, and Analysis, Functional and medicinal Foods, Food Technology], with a strong record of published research and successful student mentorship. Passionate about advancing the field of nutrition through innovation and education
PROFESSOR
FACULTY OF AGRICULTURAL TECHNOLOGY
https://www.bau.edu.jo/@sawaisheh
 Major: Food Technology & Nutrition
 Minor: Food Safety and Hygiene - Functional foods
 sawaisheh@bau.edu.jo
 3649
ORCID ID: 0000-0003-3477-2116
WoS: https://www.webofscience.com/wos/author/record/1406163
Scopus Author ID: 8601737900
Scopus Link: https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=8601737900
Researcher ID: 6041
Google Scholar: https://scholar.google.com/citations?user=cIhiAs8AAAAJ&hl=ar

OverView
As a result of my long and successful history in teaching, about 20 years, I believe that success in the teaching process depends on three crucial basic units, knowledge, critical thinking, and curiosity. These basic units have a permanent cyclical relationship. Knowledge helps us understand the world around us as well as ourselves, critical thinking gives us the ability to integrate and apply knowledge endlessly, and curiosity is the result of recognizing the limitations of current knowledge and drives us to acquire additional knowledge. I see my role as a teacher as one of imparting basic knowledge of food science and technology to students while developing their critical thinking skills through the application and collective discussion of theories and concepts related to the importance of food and its relevance to current human health, economics, and industry-related issues. As a teacher, I strive to instill a sense of curiosity in my students and challenge them to fill this void. I do this by setting a role model, meaning that I am constantly searching for knowledge - for myself, for them, and for the future. I demonstrate my critical thinking skills and share my curiosity towards unjustified or unexamined theories and concepts. As a teacher, I must use innovative teaching methods, respond enthusiastically to questions, and encourage our students to pursue knowledge with enthusiasm. In the case of international students who may be struggling with learning Arabic or English as a second language, I often tend to combine traditional textbook teaching with e-learning and audio-visual methods to ensure that the entire class develops the skills needed and absorbs the information presented to be successful in the future. Interacting with students outside the classroom is an integral part of the teaching process. In addition to office hours, I encourage students to visit when they have the opportunity, to discuss issues relevant to the course and their future university or graduation. I also encourage students to contact me via email, which is a particularly useful communication tool for students who work full-time or may travel extensively.

Research Intersets:
Evaluation of safety (microbial and chemical) and quality standards of various food and beverage products, with emphasis on the use of modern technologies and strategies to control and improve these factors.
Replacing synthetic food additives (antimicrobials and antioxidants) with safe and natural alternatives in dairy, meat, bakery and cereal products.
Design and development of new value-added food and beverage products, and functional foods and beverages in particular aimed at preventing and alleviating chronic diseases caused by modern life, such as cancer, diabetes, obesity, coronary heart disease and osteoporosis.
Application of nanotechnology in the development of new value-added foods and beverages.
Design and development of new value-added cereal food products for consumers with special nutritional needs, such as celiac disease patients and phenylketonuria patients.
Current research activities
Evaluation of microbial and chemical safety and quality standards of various food products, such as baby food, meat, poultry, processed foods, juices, beverages and water products. (5 funded projects, 10 publications)
Replacing synthetic food additives (antimicrobials and antioxidants) with safe and natural plant extracts. (2 funded researches, 4 publications, 2 international conferences).
Screening of various organic and inorganic pollutant residues in foods and beverages, such as melamine, aflatoxin, growth hormones and antibiotic residues using LC-MS-MS, GC-MS, AAS and ELISA techniques.

Qualifications
# Degree University Specialization Graduation year
1PHDUniversity of JordanNutrition and Food Technology2003
2MASTER DEGREEUniversity of JordanNutrition and Food Technology1998
3BACHELOR'S DEGREEUniversity of JordanFood Science and Nutrition1995

Publications
1- Antibacterial and Antioxidant Activities of Extracts from Selected Wild Plant Species Found in Jordan. ,Tropical Journal of Natural Product Research , 2023,Vol. 7,no. 3.


Print CV
Print CV



اتصل بنا
جامعة البلقاء التطبيقية
 962 5 3491111+
 962 5 3532312+
  السلط 19117 . الاردن, ص. ب. 206
شبكات التواصل الإجتماعي
Facebook Twitter Youtube Instgram Linked In
Google Play App Store
سياسة حماية البيانات و الخصوصية
©2022 جميع الحقوق محفوظة جامعة البلقاء التطبيقية تصميم وبرمجة مركز الحاسوب
إضغط هنا لمشاهدة أفضل إعدادات التصفح